Dzisiaj z mama postanowiłam zrobić Panna Cotte.
Składniki: 250ml śmietanki 30%
250ml mleka.
baza+sos (w paczce)
Przygotowanie:
1) Do garnka wlać 250ml mleka, 250ml śmietanki i wsypać zawartość większej saszetki (BAZA). Dokładnie wymieszać tak aby nie było grudek
2) Całość mieszając doprowadzić do wrzenia. Przygotowany deser rozlac do 4 foremek/filiżanek. Chłodzić w lodówce do stężenia (około 1,5 godziny)
3) Zawartość mniejszej saszetki (SOS) wsypać do naczynia i zalać 50ml wrzącej wody. Dokładnie wymieszać. Ostudzić i schłodzić w lodówce. Przed serwowaniem deseru sos ponownie wymieszać.
4) Foremki z deserem zanurzać pojedynczo w gorącej wodzie (nie dłużej niż na 10 sekund) i wykładać do góry dnem. Gotowy deser polać sosem.
Przygotowanie 15 minut
Czas chłodzenia 1.5 godziny
4 porcje
Oto kilka zdjęć:
Przednia strona opakowania.
Tył opakowania.
Dwie potrzebne miski oraz mleko :)
Gotujemy do wrzenia
Truskawkowy sos ♥
chłodzenie bazy waniliowej przed włożeniem jej do lodówki.
Gotowa Panna Cotta
Po wyłożeniu trochę oklapła :(
Danie proste w przygotowaniu, szybkie do zrobienia. Smak wspaniały.
Smaki:
Waniliowa z sosem truskawkowym
Czekoladowa z sosem wiśniowym
Truskawkowa z sosem o smaku owoców leśnych
............................................................................................................
Zapraszam serdecznie na:
INSTAGRAM.
ASK.FM
BLOG FOTOGRAFICZNY.
ZACHĘCAM DO KOMENTOWANIA :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz